STUDIU DE CAZ - CLĂDIREA 3 COROANE

Informații generale despre proiect

Destinație:
Structură:
Locație:
Anul construcției:
Amprenta la sol:

Clădire de apartamente, P + 2
Sistem Timber Frame
Bristol, Marea Britanie
2020
150 mp

Acest proiect a reprezentat o provocare pentru noi, una pe care am fost mai mult decât fericiți să o acceptăm și să o realizăm cu succes.

Avantajele construirii în sistemul timber frame

În ceea ce privește construcțiile, este deja un lucru foarte bine știut că structurile prefabricate din cadru de lemn prezintă numeroase avantaje. Printre acestea, putem aminti timpul redus pentru execuția panourilor timber frame, precum și timpul de asamblare considerabil mai scurt, comparativ cu o construcție clasică de cărămidă, beton etc., lucruri care atrag după sine costuri mai mici, chiar și în cazul proiectelor mai complexe, precum și cel descris în cele ce urmează.

Combinarea proprietăților materialelor pentru a obține cele mai bune performanțe

Pereții exteriori sunt construiți pe structură framing din lemn de 150 x 45 mm, izolați cu vată bazaltică de 150 mm și izolație fonică, iar pentru pereții interiori de rezistență s-a folosit o structură framing de 100 x 45 mm, care au fost izolați, la fel, cu vată bazaltică și izolație austică, fiind tratate ignifug toate elementele din lemn care intră în componența structurii. În cele mai multe situații, la solicitarea clientului, ne adaptăm structurile pe care le furnizăm așa încât să întrunească nevoile fiecărui proiect în parte.

În acest caz particular, clientul a solicitat utilizarea grinzilor Posi-Joist ca structură de rezistență pentru cele 2 etaje din clădire, aceasta fiind o nouă situație cu care ne-am confruntat. Pentru o scurtă descriere a acestui tip de grinzi, putem spune că este o structură hibrid care combină proprietățile elementelor din lemn - greutatea redusă a lemnului - cu cele ale componentelor metalice - rezistența elementelor metalice – beneficiind astfel de performanțele ambelor tipuri de materiale.

Avantajul principal este că nu mai aveți nevoie de un spațiu tehnic pentru montajul instalațiilor (ventilație, electricitate etc.) sub tavan, deoarece acestea pot fi încorporate direct în grinzile Posi-Joist și acoperite cu finisajul dorit pentru tavan. Este o soluție foarte bună pentru eficientizarea spațiului și economisirea de material, acestea fiind și motivele pentru care clientul a solicitat acest tip de grinzi, care de altfel este foarte solicitat și utilizat în mod obișnuit în Marea Britanie.

Cum functioneazã?

Principiul de funcționare al grinzilor Posi-Joist este destul de simplu: forța distribuită aplicată pe partea superioară a podelei este absorbită de grindă și transmisă prin fiecare element metalic către punctul de reazem (peretele) unde este descărcată. În cazul de față, fiecare planșeu cuprinde 32 de tipuri diferite de grinzi Posi-Joist, deoarece, în funcție de poziție, grinzile trebuie să fie adaptate pentru a rezista diferitelor tipuri de sarcini și solicitări.

Rezolvarea problemei de logistică

Locația a fost, de asemenea, un factor care a făcut procesul ușor dificil. Clădirea este situată în centrul orașului Bristol, unde spațiul pentru manipularea unui camion încărcat este foarte limitat. Panourile au fost descărcate din camioane cu ajutorul unei macarale și, fiind limitată de spațiu, echipa de montaj a decis să asambleze panourile imediat ce erau scoase din camion, lucru care a rezolvat problema spațiului de depozitare. Prin urmare, în doar 2 săptămâni de la livrare, clădirea a fost asamblată în proporție de 70%, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile care au persistat pe tot parcursul montajului. Este, într-adevăr, un lucru cert faptul că vremea din Marea Britanie este capricioasă, așadar a fost de așteptat ca lucrurile să sa desfășoare în acest fel.

Încadrarea perfectă – o provocare

Din punct de vedere arhitectural, proiectul a avut un caracter deosebit: caracteristica principală a acestuia este partea semi-rotunjită a construcției (un lucru mai ușor de spus decât de realizat). Cu toate astea, echipa de ingineri care alcătuiește departamentul tehnic a venit cu o propunere interesantă pentru soluționarea acestei cerințe – colțul rotunjit a fost realizat din panouri framing înguste (1400 mm) și spre deosebire de structura clasică, montanții din structură au fost tăiați la un unghi specific în acest caz, pentru a putea asigura forma rotunjita peretelui. Pentru finisajul interior, a fost aplicat un principiu asemănător – frizurile metalice pe care se montează rigipsul au fost secționate în anumite locuri, așa încât au permis modelarea plăcilor de gips-carton într-un semirotund perfect.

Fiind o extensie a unei clădiri deja existente, această nouă structură a trebuit să respecte cu strictețe dimensiunile clădirii de lângă aceasta, precum și finisajul fațadei trebuie să fie același. Prin urmare, după procesul de asamblare, se va completa fațada cu un zid decorativ de cărămidă, respectând stilul vechii clădiri.

SEE OTHER BLOG ARTICLES

TOP